VOGELTJES OP TAK / frame       

cursus 1 dag met lunch

In deze cursus maken we op een frame en boomstam (laatstgenoemde telkens variërend voor wat betreft uiterlijk, ter plaatse te kiezen) een creatie met allemaal gezellige vogeltjes.

Je dag begint met koffie/thee en lekkers en uitleg. Dan starten we met het maken van de eerste vogeltjes.

Je krijgt tot aan de lunch tijd om je vogeltjes in de basis te zetten en te boetseren. Dat aantal is niet altijd voor iedereen gelijk. We proberen in ieder geval 4 vogeltjes af te hebben, vaak lukt ook vogeltje nummer 5 niet altijd lukt vogeltje nummer 6. De meesten hebben 4 vogeltjes klaar als ik de lunch ga voorbereiden. Tijdens deze voorbereiding heb je nog tijd om 1 of 2 vogeltjes te maken. 

Maar beter om een aantal mooie vogeltjes te hebben dan sjeesen naar 6 en niet mooi afgewerkte creaties, zeg ik altijd maar.

Na de lunch gaan de vogeltjes in de verf. Hiervoor gebruiken we de brons look techniek. Wil je de vogeltjes in kleurtjes schilderen dan kan dit ook. Een bont geheel van kleurtjes is voor de echte kleurfanaten onder ons!  Er zijn fantastisch mooie nieuwe bronzers bijgekomen waarbij je je vogeltjes kunt afwerken in een metallic look turkoois, paars of groentint. Voor de bling bling zeg maar.

 

Verrassend voor velen is hoe de vogeltjes tot stand komen. Powertex creaties worden veelal met diverse ondergronden tot stand gebracht. Dat kunnen zijn, styropor (piepschuim) vormen, frames met ijzer maar veelal wordt de ondergrond gemaakt met folie en tape. Hier wordt de basis mee gevormd en vervolgens wordt deze geboetseerd.

De klei komt tot stand met vloeibare powertex te mixen met een cellulose poeder genaamd Stone Art. Mix je deze 2 in de juiste verhouding met elkaar dan ontstaat er klei. Klei die ik voor de cursus al heb voorbereid.

De klei is in staat weersinvloeden te weerstaan, dus je creatie kan vaak ook buiten staan. Dit is mede afhankelijk van de ondergrond. Gezien het feit dat deze op een metalen frame staat, is deze creatie geschikt voor buiten. Hou er rekening mee dat in verloop van tijd de tak van hout kan vergaan. Dan is het nog altijd mogelijk de vogeltjes eraf te halen en op een nieuwe tak te monteren. 

Echter in verband met omwaaien adviseer ik altijd deze vast te lijmen/kitten op een (stoep) tegel. Of vast te lijmen op de ondergrond waar deze komt te staan.