Wat is Powertex en de werkwijze ervan? 

Een creatie van Powertex komt tot stand door meerdere basismaterialen aan elkaar te koppelen. Bij Atelier Crea JUUL worden creaties gemaakt met powertex klei en creaties met de stofverhardingstechniek.

Bij het verharden van stof wordt de stof gedoopt in vloeibare Powertex en dit wordt verwerkt bij het maken van de creatie. De stof is na droging kei en keihard en zal niet meer zacht worden. Ook deze kan buiten staan. 

Bij het kleien wordt de vloeibare Powertex gemixed met Stone Art. Dit is een cellulose poeder. Deze stoffen bij elkaar vormen klei. 

Deze klei behoeft niet in een oven gebakken te worden en droogt aan de lucht. Door de 2 componenten verharder in Powertex zijn deze creaties uitermate geschikt om buiten te plaatsen. Ja, zelfs het hele jaar door!

Er is ook een andere kleisoort die met Powertex vloeibaar gemaakt kan worden. Deze klei gaat naar verloop van tijd (binnen 1 dag start dit proces) craqueleren. Er verschijnen barstjes in de klei. Ook hiermee worden in mijn atelier creaties gemaakt. Deze klei wordt gemaakt met Easy 3D flex poeder.

 

Powertex creaties kunnen niet tot stand komen door een bonk klei volledig te vormen, uit te hollen of iets dergelijks.. Niet zoals dat gebruikelijk is bij keramische/charmotte klei die in een oven gaat. Je maakt bij elke creatie een basis creatie waarover de klei als laag gelegd wordt. Powertex creaties zijn dus nooit 100% gemaakt van massieve klei. In mijn atelier maak ik gebruik van frames, draad, folie, tape en divers ander basismateriaal. Dat kunnen ook hele creatieve opties zijn, zoals spullen uit een bouwmarkt. 

Als ik een nieuwe creatie bedenk, is mijn eerste opzet: hoe maak ik de basis? Elke creatie heeft zijn eigen basis. Niet elke creatie begint met een frame maar kan bijvoorbeeld ook beginnen met draad of een piepschuim onderdeel. 

Verrassend als je denkt dat na het maken van 1 creatie, je het wel weet. Eigenlijk weet je dan alleen de manier van werken maar niet hoe alles in elkaar zit. Extra leuk om te ontdekken hoe een creatie opgebouwd wordt. 

Kortom: het grootste voordeel van Powertex klei is toch wel dat het niet in een oven wordt afgebakken.  Dit betekent, what you see is what you get! 

Verrassend van dit materiaal is wel dat het geschikt is voor buiten, het hele jaar door!  Er is dan ook een uitgebreid assortiment buiten creaties in mijn programma te maken.

 

TECHNISCHE GEGEVENS:

Powertex is een gecertificeerd merk en wordt op de markt gebracht door Powertex gevestigd in België.

Powertex is een 1 component verharder (vormpolymeer)  en kent vele toepassingen. Het is geschikt om materialen mee te verharden, van stof tot houtsnippers tot... legio mogelijkheden.

In combinatie met het poeder Stone Art of Easy 3D flex ontstaat er klei. Met laatst genoemde is het mogelijk klei te maken die craquelé geeft. 

Het afwerken, lees het verven oftewel het kleuren van creaties, gebeurt met Powertex poeders gecombineerd met Easy Varnish (vernis) waar prachtige kleurcombinaties mee te maken zijn.